בית ספר יסודי "שמיר"/חולון

תמונות

next-image
previous-image

מידע נוסף

חולון - בית הספר "השקוף"

 

 

רובע פנחס אלון בחולון בנוי כמעטפת מגורים סביב מקבץ מבני ציבור, חינוך ותרבות וריאה ירוקה.

 

"הפואמה הפדגוגית" של בית-הספר מדגישה את עקרון השקיפות ויחסי הגומלין ההדדיים בפעילות, באתנחתא, ובהתכנסויות אורחים ותלמידים.

 

התרגום הארכיטקטוני מבסס את עקרון השקיפות הפיזית במקביל, ומאפשר הצגת "התוכן הפנימי"
כלפי הסובב –  תושבי קרית המגורים.

 

בביה"ס השקוף בחולון הייתה לנו הזדמנות נדירה לטפל בנושא השקיפות. לא ניתן יותר לייצר שקיפות שהיא תופעה מכנית הקשורה בראייה בלבד. מסתמן והולך ומצטבר סביבנו סוג חדש של מרחב, הדורש פרשנות בכלים אחרים.

הממד החמישי, הדיגיטלי, מאפיין את העידן הנוכחי שלנו שבו אנחנו מייצרים חללים לא ממשיים, אימג'ים וירטואליים ואנטי-חומריים.

בפרויקט הזה טפלנו במרחב שבין מילה לחומר, בין נראה לנסתר, בין דמיון לממשות, בין כוונות לאילוצים ובתווך שביניהם.

אדריכלות המבנה מבססת את החוויה ,התנועה והשהות בחללים שקופים לסביבה לקהילה ולתלמיד.
הקהילה צופה בנעשה בין כתלי ביה"ס – התלמיד צופה בשכנות הצופה בו והאחד נעשה חלק באחר .

מסדרונות ומעברים שהיו ספונים עד כה - הוצאו להיקף המבנה – וחללי פנים נפתחו לחצרות-פטיו.
צירי הליכה פנימיים הפכו לחיצונים- בהיותם שקופים למעטפת המבנה במקום לתוכה .

השמוש בזכוכית,בפוליקרבונט ואמצעים נוספים במסדרונות , בפרגולות, ובקרוי פתוח – פועל יוצא מגישה זו .

הספריה , המנהלה , וחללים ציבוריים אחרים- רוכזו במבנה עגול מוקף במסדרון ופונה למרחב הקהילתי
הפתוח .

המעברים באזור הלימוד הפדגוגיים-מלווים בגלריה דו קומתית הפתוחה אף היא לסביבה ולקהילה .

 

אדריכלות המבנה מחליפה את ההרכב התכנוני המקובל, ומוציאה את המסדרונות ורחבות ההתכנסות
החוצה. מעגל תנועה חיצוני שקוף באמצעות קירות-זכוכית בטיחותית מהווה את התווך והקשר לסביבה.

 

עיצובו הפנימי של המבנה מבוסס על עקרון "המבטים החופשיים" בין המפלסים, במעברים מפולשים,
בגלריות ובמעברים תלויים בין הפונקציות הפנימיות השונות.

 

הטיות אדריכליות של פרקי המבנה השונים בזויות שונות, מחברים את מירקם החומרים (זכוכית, טרקוטה, אלומיניום) והצורות בגישה דינמית ומרעננת.